Hepimiz hızlı hayat tempomuzun içinde yılların nasıl geçtiğini fark etmiyoruz. Bu stresli tempomuzun bir noktasında çağımızın hastalıkları olan ve hiçbir belirti vermeden ve hiçbir şikayete neden olmadan seyreden koroner arter hastalıkları, kanser, hipertansiyon, diabet gibi hastalıklarla karşı karşıya kalıyor ve yaşam kalitemiz açısından son derece büyük önem taşıyan özverilerde bulunmamız gerekiyor.
Oysa günümüz tıbbı artık yaşlanmanın etkilerini azaltıp, yaşam kalitesini yükselten, daha uzun ve sağlıklı yaşam koşulları yaratmaya yönelik yöntemler üzerine yoğunlaşıyor.
Koruyucu tıp anlayışı gittikçe yaygınlaşıyor;hastalıkları tedavi etmek yerine onları önlemek gittikçe önem kazanıyor.
Özellikle de life-style medicine yani yaşam tarzı tıbbı her gün daha fazla hafızalara yerleşiyor. 2000’li yılların insanı artık doktorunu hastayken değil, sağlamken yanında istiyor. İlk bakışta verilen öneriler, zaten her zaman bahsedilmekte olan, dengeli beslenme, kilo kontrolü ve egzersiz.Ancak antiaging kavramı, bu faktörleri de içine alan multidisipliner bir anlayıştır.
Anti-aging multidisipliner bir yaklaşımdır
Bu anlayış kapsamında, endokrinolojik anlamda hormonal düzeyin incelenip düzenlenmesi, biyokimyasal incelemelerle vücutta sinsi olarak ilerleyen hastalıkların ortaya konması ve ileride gelişebilecek hastalıkların ipuçlarının saptanması, özellikle stres ve depresyon gibi faktörleri göz önünde bulunduran psikolojik değerlendirmenin yapılması, cinsel fonksiyon problemlerinin değerlendirilerek çözüme kavuşturulması ve son olarak dengeli ve sağlıklı beslenme ve hareket programları oluşturulması bir bütün olarak güçlü bir vücut mekanizması yaratmaktadır.
Anti aging tedaviler ne işe yarar?
- Hafıza ve kavrama yeteneğini güçlendirmek
- Uyku problemini en aza indirmek
- Enerji harcama seviyesini yükseltmek, kişinin zinde ve sağlıklı hissetmesini sağlamak
- Vücuttaki yağ kitlesini azaltıp kas kitlesini güçlendirmek
- Cinsel gücün yeniden kazanılmasını sağlamak
- Vücut hatlarını güzelleştirmek
- Şeker ve kolesterolü sabit tutmak
- Kemik Gücünü arttırmak
- İmmun sistem yani bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlamak
- Yaşlılık ile zayıflayan cildi toparlamak, elastikiyetini arttırmaktır.
Check-up yaptırarak başlayın
Check-up yaş ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin en etkili erken teşhis metodudur.
Bu nedenle, yılda bir kez yaptıracağınız check-up ile sağlığınızdan emin olabilir, sürpriz gelişmeler yaşamazsınız.
Hastanın şikayeti, hikayesi, özgeçmişi, soygeçmişi ve alışkanlıklarına ilişkin bilgiler, bir hastalık hakkında tanıya ulaşmakta büyük önem arz eder.
Sadece kan testlerinin yaptırılması sağlıklı sonuç vermeyebilir.
Kan testlerinin yanı sıra doktor muayenesinde elde edilecek fiziki bulgular, diğer laboratuvar testleri, radyoloji tetkikleri, ultrasonografi, tomografi gibi ileri tıbbi görüntüleme yöntemleri ile tam bir check-up teşhisin kesinleşmesine yardımcı olur.
Cinsel Fonksiyon problemleri ise kadın ve erkek kişilerin özgüvenlerini, bununla beraber aile yapılarını ve dolayısıyla sağlıklı bir toplum yapısını çok yakından ilgilendiren sağlık sorunlarıdır. Erkeklerde olduğu gibi kadınlarda cinsel problemler de psikolojik ve/veya fizyolojik işleyişten kaynaklı olmaktadır.
Diabet, kalp hastalığı, hipertansiyon, yüksek kolesterol düzeyleri gibi çeşitli sistemik problemler, ateroskleroz gibi damar yapısına ait sorunlar ve sigara alışkanlığı ,Nörolojik hastalıklar (Omurilik yaralanmaları, epilepsi ,multipl skleroz, Alzheimer ve Parkinson gibi), bazı cerrahi girişimler,Hormonal nedenler , bazı ilaçlar ve madde kullanım alışkanlıkları, İleri yaş ve Psikolojik nedenler çiftlerde cinsel fonksiyon sorunlarının en önemli nedenleridir.
Düzenli yapılan sağlık kontrollerinde tespit edilen riskleri erkenden tedavi ederek, cinselliğin de ilerleyen yaşa rağmen en aktif şekilde devam etmesi sağlanabilir.