Meniyle kan gelmesi, hemen hemen bütün erkekleri ve partnerlerini paniğe sürükleyen bir durumdur. Meniyle kan gelmesine neden olan çeşitli etkenler vardır. Ancak mutlaka dikkat edilmesi gereken nokta bu sorunun sebebi buluncaya dek araştırılması gerektiğidir.
En sık sebep enfeksiyonlar
Meniyle kan gelmesine en sık enfeksiyonlar neden olur. Sebep yeni geçirilmiş bir enfeksiyon olabileceği gibi, kronik idrar yolu enfeksiyonlarının (özellikle prostat iltihabının) tekrarladığı dönemlerde de meniyle kan gelebilir. Özellikle boşalma kanallarının tutan bir enfeksiyon söz konusu ise meniyle kan gelme ihtimali artmaktadır.
Meniyle kan gelmesinin bir başka nedeni boşalma kanallarına baskı yapan kistlerdir. Bu kistler küçük damar çatlamalarına neden olarak meniye kan karışmasına neden olabilir.
Prostat bezinin büyümesi de prostat ve çevresinde hafif kanamalara yol açabilir. Bu durumda prostat çevresinden gelen kan meniyle birlikte dışarı atılabilir. Sperm kanalları veya sperm yolu üzerindeki enfeksiyon ya da tıkanmalar da zorlanma sırasında kanamalara yol açabilir. Bazen de aşırı zorlamalı cinsel ilişkiler sonrası kanamalar sperm sıvısına karışabilir.
Tanısı nasıl koyulur?
Meniyle kan gelmesinin altında yatan sebebi bulabilmek için öncelikle hastanın özgeçmişi değerlendirilip, herhangi bir zamanda geçirmiş olabileceği cinsel yolla bulaşan bir hastalık olup olmadığı, yakın zamanda zorlamalı bir cinsel ilişkide bulunup bulunmadığı öğrenilir.
Fizik muayene ile ürolojik değerlendirmesinden sonra, laboratuarda meni kültürüyle olası enfeksiyon varlığı araştırılır.
Transrektal ultrasonografi adlı görüntüleme yöntemine başvurularak tanı belirlenmeye çalışılır.
Tanıyı daha da güçlendirmek amacıyla, idrar kanalına direkt bakmamızı sağlayan üretrosistoskopi denilen yöntem genel anestezi altında uygulanabilir.
Tedavi yöntemleri
Meniyle kan gelmesinin nedeni enfeksiyon ise en uygun antibiyotik tedavisi ile bu sorunu tedavi etmek mümkündür. Eğer söz konusu problem bir kist veya prostat büyümesi ise -ki o zaman idrarda da kan görülür- o zaman endoskopik girişimle tedavi uygulanır.
Meniden kan gelmesi, etkeni bulununcaya kadar araştırılması gereken bir belirtidir. Altta yatan olası habis bir hastalık olmadığı anlaşılana ve kesin tanı konulana dek tanı yöntemleri sürdürülmelidir.