Cinsel aktivite ile ilgili sorunlar kalp-damar hastalığı olan kişilerin önemli bir kısmını etkilemektedir. Özellikle geçirilen kalp hastalıklarından ve tedavi amaçlı girişimlerden sonra cinsel aktiviteye yeniden başlamadaki tereddütler ve sertleşme sorununa bağlı problemler sık görülüyor.
Çok az hastada kardiak sorunlar cinsel hayatı etkiliyor
Kalp hastalıklarının büyük bir çoğunluğu normal cinsel aktivitelerine geri dönememektedirler. Bu sorunu yaratan faktörler arasında kalp hastalığının ruhsal etkisine bağlı cinsel isteğin azalması, isteğin normal olmasına rağmen korku nedeniyle cinsel ilişkiden kaçınma,depresyon, cinsel aktivitedeki yaşa bağlı değişiklikler, ilaçlara bağlı sertleşme sorunları sayılabilir. Bu faktörlerin tek başına veya değişik şekillerde bir arada bulunması, cinsel bozukluğun ortaya çıkmasına yol açabilir.
Hastaların yalnızca çok az bir kısmında seksüel aktiviteyi kısıtlayan özel bir kardiyak neden vardır. Bu nedenle, hastaların bilgilendirilmesinde ve yaşam kalitesinin arttırılmasında kalp hastalıkları uzmanlarına önemli görevler düşmektedir.
Erkeklerde yaşla birlikte daha az spontan sertleşme olması, sertleşmenin daha az olması, ereksiyona ulaşmak için daha fazla uyarilma gerekmesi, boşalmanın daha zayıf olması gibi değişiklikler ortaya çıkabilir. Bu değişikliklerin başlaması kalp-damar hastalığının ortaya çıkması ile aynı zamana rastlarsa hasta tarafından yanlış algılanabilir. Hekimin bu konuda hastayı bilgilendirmesi, yaşa bağlı bozuklukların gereksiz yere daha derinleşmesini önleyecektir.
Kalp-damar hastalıkları veya tedavi amaçlı girişimlerin hastada yarattığı endişe veya değersizlik, işe yaramazlık şeklindeki psikolojik yanıt da cinsel fonksiyon bozukluğunun oluşmasında önemli rol oynuyor. Bu nedenle hekim, hastayı hem fizyolojik hem de psikolojik yönden ele alır ve tedavi planını buna göre oluşturur.
Eğer cinsel fonksiyon sorunları yaşayan bir kalp-damar hastası iseniz tedaviye başlamadan önce endişelerinizi doktorunuzla mutlaka paylaşın. Cinsel sorunlarınızı tedavi etmek için doktorunuz size eşinizle beraber katılacağınız ve egzersiz, diyet, sigarayı bırakma, kilo verme ve cinsel yaşam ile ilgili danışmanlık konularını içeren geniş kapsamlı bir kardiyak ve cinsel rehabilitasyon programını önerecektir. Bu rehabilitasyon programı size özel düzenlenecektir. Cinsel rehabilitasyonun kalp hastalığı olan her iki cinsiyet için de geçerli olduğunu hatırlatalım.
Eğer cinsel problemler yaşayan bir kalp-damar hastası iseniz aşağıdaki önerilerden yararlanabilirsiniz:
2 kat merdiven çıkabiliyorsanız korkmayın
Genelde hastalarda cinsel eylemin kalbi yorucu bir aktivite olduğu ve kalp krizini tekrar tetikleyebileceği endişesi bulunduğundan sağlıklı bir cinsel yaşam için öncelikle bu endişelerinizden kurtulmanız gerekiyor. Cinsel aktivitenin 2 kat merdiven çıkmakla eşdeğer bir iş olduğu ve bunu yapabilen bir kişide cinsel eylemin bir risk taşımayacağını bilmelisiniz. Eğer kendinizi yine de endişeli hissediyorsanız veya cinsellik yaşamaktan korkuyorsanız o zaman doktorunuzun tavsiyesi ile evreli bir egzersiz tolerans testi yapmanız kendinize olan güveninizi arttıracaktır.
İlaçlarınızı gözden geçirin
Tedavi amaçlı kullanılan ilaçların birçoğu özellikle de beta-bloker grubu ilaçlar sertleşme sorununa neden olabilirler. Bu nedenle yeni bir ilaç kullanırken oluşan yan etkileri doktorunuzla paylaşmayı ve gerekiyorsa ilaç değişikliği talep etmeyi unutmamalısınız.
Kalbinizi Yormayacak Bir Cinsel Yaşamı Hedefleyin
Sizin de cinsel ilişkiye gireceğiniz yer, zaman, kişi ve pozisyon ile ilgili tereddütleriniz bulunabilir. Bu konudaki veriler sınırlı olmakla beraber; olağan dışı bir yerde veya değişik bir partner ile yaşanan cinselliğin normalden daha fazla strese yol açabileceği belirtiliyor.
Bu stresin kalp-damar sağlığını tehdit edebilecek bir olayın tetiklenebileceği, bu nedenle bu tür ilişkilerden kaçınılması gerektiği de hatırlatılıyor. Burada önemli olan nelerin kalbiniz üzerindeki stresi arttıracağını bilmeniz ve bu davranışlardan kaçınmanızdır. Bu konuda size en doğru bilgiyi doktorunuz verecektir.
Ancak yapabileceğiniz başka şeyler de var. Öncelikle cinsel ilişki sırasında alt-üst gibi izometrik iş yükünü arttıran pozisyonlar yerine eşlerin yan yana olacağı daha rahat pozisyonları tercih edin. Cinsel ilişki öncesi mutlaka iyice dinlenmiş olun. Ön sevişme dönenimi uzun tutmanız heyecanızı azaltacak ve adaptasyonunuzu kolaylaştıracaktır. Ayrıca cinsel ilişki öncesi 1-3 saat öncesinden itibaren aşırı yemek, egzersiz ve alkol alımından kaçınmanız da sizi olumlu etkileyecektir.
Eşinizle Konuşun
Eğer kalp hastalığınız varsa cinsel aktivitenin ölüme yol açabileceği korkusunun yanı sıra, eşiniz ile aranıza soğukluk girebileceği endişesine de kapılabilirsiniz. Bazen de siz istekli olmanıza rağmen, eşiniz cinsel ilişkininin size zarar vereceğinden çekinebilir.
Bu durumlarda çift olarak eşinizle psikolojik danışmanlık almalısınız. Ayrıca cinsel yaşamınızı eski düzenine döndürmekte acele etmemeli ve kendinizi bu konuda endişeye sokmamalısınız. Eşiniz ile aranızdaki fiziksel yakınlık kadar duygusal bağlılığı da tekrar yerine oturtmanız gerektiğini de hatırlamalısınız.
Aşırı yorgunluk veya çarpıntınız olursa doktorunuza başvurun
Eğer cinsel ilişki sırasında aşırı yorgunluk veya ilişki sonrası 10 dakikadan daha fazla süren çarpıntı hissediyorsanız hemen doktorunuza başvurmalısınız.
Böyle bir durumda doktorunuz cinsel aktivitenin sizin için güvenli olup olmadığını tekrar değerlendirecek ve ilaç tedavinizi tekrar gözden geçirecektir.